Lappee ja Lappeenranta
Lappee (aik. Lapvesi) on vanha kirkkopitäjä ja Etelä-Karjalassa sijainnut entinen kunta, joka liitettiin pakkoliitoksella Lappeenrantaan v. 1967. Lappeen seurakunta on edelleen itsenäinen ja kattaa Lappeenrannan maaseudun, Ylämaan ja Nuijamaan.
Lappeen naapurikunnat olivat ennen kunnan lakkauttamista Lappeenrannan kaupunki ja Lauritsalan kauppala sekä Joutseno, Lemi, Luumäki, Nuijamaa, Taipalsaari ja Ylämaa.
Lappeen historian vuosilukuja
1415 mainitaan Lappee Turun maaoikeuden päätöksessä (25.6.1415) koskien rajantarkistusta Savon ja Lappeen välillä. Sen mukaan Lappee luetaan kuuluvaksi Karjalaan eikä Savoon. 1416 on säilynyt 9.10. päivätty huomenlahjakirje, jonka eräänä todistajana esiintyi Lappeen kirkkoherra Gudmund Nämä kaksi varhaisinta mainintaa osoittavat sekä Lappeen kirkko- että hallintopitäjän olleen toiminnassa jo 1400-luvun alussa. Todennäköisesti Suur-Lappeen emäseurakunta ja -pitäjä on ollut jo 1300-luvulla. 1571 muodostettiin Taipalsaaren seurakunta, jonka alueeseen kuuluivat myöhemmin itsenäistyneet Savitaipale, Suomenniemi ja Lemi. 1639 erotettiin Joutsenon seurakunta Lappeesta. 1642 erotettiin Luumäen seurakunta Lappeesta. 1866 syntyi Lappeen kunta, kun maallinen ja kirkollinen paikallishallinto erotettiin toisistaan. 1913 erotettiin Lappeen seurakunnasta Lappeenrannan seurakunta. 1967 lakkasi Lappeen kunta kuntaliitoksen myötä. Lappeen, Lappeenrannan ja Lauritsalan seurakunnat jäivät toiminnallisesti itsenäisiksi muodostaen Lappeenrannan seurakuntayhtymän. 1988 Sammonlahden seurakunta erotettiin omaksi seurakunnakseen Lappeen seurakunnasta. Lähde: www.lappeenkotiseutuyhdistys 2009 Nuijamaan ja Ylämaan seurakunnat liitettiin Lappeen seurakuntaan ja Lappeenrannan seurakuntayhtymään.
Lähteet: www.lappeenkotiseutu.fi www.wikipedia |